21 Mar 2010

Det grønne orakel: Bill Gates er slått!

Ja, nå kan du ikke lenger selvsikkert svare ”Bill Gates” på Trivial Pursuit- spørsmålet ”Hvem er verdens rikeste mann?”. Nei, nå må du nok lære deg et nytt, meksikansk navn: Carlos Slim Helu.

Helu troner nå på toppen av listen over verdens rikeste, som ble offentliggjort av Forbes 11. mars. Siden 1995 (med unntak av 2007) har Bill Gates vært kongen på denne haugen, men så måtte det altså en mexicaner til for å få han ned fra tronen. Derimot er det ”på hengende håret” at Microsoft-kongen må sitte i skyggen og skue oppover mot sin meksikanske overmann. Helu har nemlig en formue på 53.5 USD milliarder, mens Gates har 53 USD milliarder. Bare slått med 500 millioner da altså.

Tenk å ha så mye penger da. Det er ubegripelig for de fleste av oss. Det er ikke mange i denne verden som virkelig kan si at de kan tørke seg i ræva med hundredollarsedler, men det kan virkelig disse karene her. Hva gjør de med dem? De kommer til å dø, uten å få brukt opp halvparten. Og hvis det ikke hadde vært politisk ukorrekt å ikke 1) gi penger til veldedighet, og 2) føle sympati med jordskjelvofrene i Haiti, så ville disse karene her baset rundt i pengene sine i en pengebinge a la Onkel Skrue. Og det med glede.

Jeg har et genialt forslag til dere, økonomiske verdensledere. Hvorfor ikke gi en krone eller to til alle menneskene i resten av verden? Ja vi kan godt si i norske kroner altså. 6,8 milliarder mennesker som lever i verden akkurat nå, ville blitt sjeleglade for noen tusenlapper rett inn på konto. Og de som ikke har konto, ville kunne få en opprettet: og vips, så var den fattigdommen i verden historie. Det skal i alle fall ikke mer enn noen tusenlapper til for at min sommerferie blir ganske så fin fin.

Men dessverre, han godeste Gates og gjengen kan faktisk ikke gi oss hver så mye som tusen norske kroner. Han alene kan maks gi oss 42.50 kroner hver. Og da er sommerferien min like langt, dessverre…. Men kanskje hadde denne snaue femtilappen vært redningen for noen andre?

Dessverre, dessverre for verden, så kan den ikke bare ha rike velstående mennesker til å fylle den med. Det er noen som er pent nødt til å ta på seg byrden å være fattig, også.
linn@oslostudenten.no

No comments: