22 May 2010

Katlas ild!

These texts has been published in my column "The green oracle" in the studentpage "Oslostudenten" where I worked as an editor for the feature- and column section, from June 2009 - May 2010. See www.oslostudenten.no for more. This is my last column in my position as an editor in "Oslostudenten"/
Disse teksten(e) har blitt publisert i min spalte "Det grønne orakel" i Høgskolen i Oslos studentavis "Oslostudenten" www.oslostudenten.no Dette er min siste spaltetekst som magasinredaktør.

Date published: 28.april 2010


Den store dragen i nord har våknet til liv. De sier at den gjerne sover i flere hundre år, men når den først våkner, så spruter den virkelig intenst ut innestengt ild. Lenge. Spørsmålet blir nå om Eyjafjallajökulls utbrudd også får Katla til å eksplodere. Forrige gang var i 1918.


I Astrid Lindgrens barnefortelling Brødrene Løvehjertet snakkes det om den ildsprutende dragen Katla. Hun er virkelig farlig, og bare et eneste brennmerke fra henne gjør deg lam for alltid. Det skjer med Jonatan. Han blir brent av hennes ild, og det bryter sagte men sikkert ned kroppen hans, slik at han mister sin mobilitet. Og da vil han ikke leve mer. Han og Kavring må finne på noe annet, og drar til en ny verden sammen.


Kanskje må vi også se for oss å leve i en litt annerledes verden fra nå av? Til nå i år er det ikke få store naturkatastrofer verden har blitt rammet av. Haiiti-jordskjelv, Eyjafjallajökulls utbrudd på Island, samt flere små jordskjelv rundt omkring -nå nylig et nytt i Kina som drepte over hundre mennesker, og det meldes om flere tusen skadde.
Faren er: Vi aner virkelig ikke hvordan vi skal takle alt sammen. Kanskje er vi også på vei til å bli lammet av alt som vi mennesker har gjort oss så avhengige av? Sakte men sikkert sitter vi der, til slutt helt handlingslammet fordi naturen krever sitt.


Hva betyr det egentlig for menneskene her på jorda hvis vi ikke lenger kan fly våre svære flymaskiner på tvers av jordkloden? Er det egentlig mulig å leve i en flyløs verden? Per i dag er det egentlig ikke det. Vi menneskene vil nok finne en løsning på askeproblemet også, skulle dette vare ut året eller enda lenger, slik noen har spådd. En eller annen gluping vil da finne på et eller annet lurt. Mindre fly kanskje? Noe finner vi ut av. Spørsmålet blir bare hvor lenge vi skal holde på med slike midlertidige løsninger. For vi vet jo egentlig at vi burde stoppe all flytrafikk slik at jorda kan få en pause fra sin konstante hyperventilerende despereate innpust i et forsøk på å rense lufta vår på naturens vis. Vi vet det, men vi klarer ikke å gjøre noe med det. Vi er lammet og verre vil det muligens bli.


Er det egentlig mulig for et aktivt livsglad menneske som er vant til å løpe rundt omkring å fortsette å leve videre i et liv som lam? Svar: Ja, men ikke uten en totalt ny måte å se og organisere verdenen sin på.

No comments: